8 tips om je boot te beveiligen tegen diefstal

8 tips om je boot te beveiligen tegen diefstal

  • 31-03-2017

Het vaarseizoen staat weer voor de deur. Lekker genieten op het water in je motorboot, zeilboot of sloep. Het plezier kan je echter snel vergaan als je boot of buitenboordmotor wordt gestolen. En dit gebeurd vaker dan je misschien zou denken. Ieder jaar worden ongeveer 3300 booteigenaren de dupe van diefstal van hun boot of buitenboordmotor. Wij geven je 8 tips om je boot beter te beveiligen tegen diefstal.

  1. Leg de boot altijd vast met een ketting of kabel in combinatie met een goedgekeurd slot.
  2. Leg indien mogelijk ook de buitenboordmotor vast. Bijvoorbeeld met een kabel of een special buitenboordmotorslot. Neem het dodemanskoord altijd mee als je de boot verlaat.
  3. Neem waardevolle spullen mee bij het verlaten van de boot.
  4. Zorg voor een aanvullend elektronisch beveiligingssysteem, bijvoorbeeld een vaartuigvolgsysteem met GPS. Dit kan zowel in de boot als in de motor worden bevestigd.
  5. Als de boot op een trailer staat, beveilig deze dan met een passend en goedgekeurd slot, bijvoorbeeld een koppelingsslot of wielklem.
  6. Zorg voor goed hang- en sluitwerk bij de kajuitingang.
  7. Zet het registratienummer op de boot en buitenboordmotor door middel van SDNA. Dit is een synthetisch DNA, een soort onzichtbare lak, wat oplicht bij UV-licht. Vaartuigen en onderdelen die hiermee zijn behandeld, kunnen rechtstreeks gekoppeld worden aan de rechtmatige eigenaar. Deze gemarkeerde vaartuigen zijn minder aantrekkelijk voor dieven.
  8. Noteer alle gegevens van de boot en eventuele buitenboordmotor. Gebruik hiervoor de ‘Registratiekaart pleziervaartuig’. Mocht uw boot of motor toch gestolen worden dan heeft u alle gegevens bij de hand. De politie kan zo sneller starten met opsporen en de kans is groter dat uw gestolen boot of motor weer wordt getraceerd.

Beveiliging voor jachthavens

Speciaal voor jachthavens bieden wij beveiligingsoplossingen op maat.

Foto boven het artikel: Shutterstock