Safetyboat.nl laat nieuw patrouillevaartuig bouwen

Safetyboat.nl laat nieuw patrouillevaartuig bouwen

  • 01-07-2021

Safetyboat.nl heeft Stormer Workboats B.V. uit Amsterdam de opdracht gegund om een nieuw patrouillevaartuig te bouwen. Het vaartuig wordt ontwikkeld en gebouwd volgens de laatste milieueisen en zal specifiek uitgerust worden voor de inzet als scheepvaart begeleidingsschip. 

Safetyboat.nl wil zich met dit patrouillevaartuig onderscheiden van de rest van de markt. Zo is voornamelijk het formaat van het schip opvallend: de totale lengte zal slechts 9 meter 40 worden. Dit terwijl alle benodigde faciliteiten wél aan boord zijn en het schip daarmee voldoet aan alle gestelde eisen van Rijkswaterstaat. Met de keuze van een dergelijk compact vaartuig worden veel winsten behaald: het schip zal sneller en wendbaarder zijn dan een regulier scheepvaart begeleidingsschip, terwijl de operationele kosten een stuk lager zullen uitvallen. Door de keuze van een moderne motorisering zal ook het milieu een stuk minder belast worden. 

Het vaartuig zal worden opgeleverd met een Certificaat van Onderzoek (CVO) voor patrouillevaartuigen. Deze certificering is onder andere gericht op de veiligheid aan boord, emissienormen en kwaliteit van de bouw van het vaartuig. Het CVO is vanuit Rijkswaterstaat een vereiste voor het uitvoeren van scheepvaartbegeleiding op de Nederlandse vaarwegen.

“Een nieuw patrouillevaartuig onder de 10 meter voorzien van een Certificaat van Onderzoek voor patrouillevaartuigen is echt uniek in Nederland. Safetyboat.nl is het eerste bedrijf die een nieuw patrouillevaartuig speciaal voor scheepvaartbegeleiding laat bouwen. Dit vaartuig stelt ons in staat om kostenefficiënt en op moderne wijze ons werk te kunnen doen.” aldus Martijn de Vries, eigenaar van Safetyboat.nl.

Uitstootnormen

Vanuit Europese aanbestedingen waarbij scheepvaartbegeleiding noodzakelijk is worden eisen gesteld aan de uitstoot van vaartuigen. Het patrouillevaartuig zal worden voorzien van één van de meest moderne motoren met een stage V certificaat (Europese emissienorm). Oudere vaartuigen kunnen weliswaar aan de CVO eisen voldoen, maar kunnen niet altijd meer voldoen aan de steeds strengere uitstootnormen. Dit is één van de redenen dat Safetyboat.nl ervoor heeft gekozen om een nieuw vaartuig te laten bouwen. Op deze manier zijn we verzekerd van een toekomstbestendig patrouillevaartuig.

Specificaties

Het nieuwe patrouillevaartuig is een Stormer Porter 90 en wordt aangedreven door een Steyr inboordmotor van 129kW / 175pk (EU Stage V / EPA Tier 3). Het vaartuig zal 9,40 meter lang en 3 meter breed worden en zal van alle gemakken zijn voorzien. Hierdoor is ook een langdurige inzet met deze nieuwe patrouilleboot mogelijk. Zo zal het onder andere worden uitgerust met airco, verwarming, drinkwatersysteem, toilet, koelkast, verlichting, marifoons, digitale kaartplotter, dieptemeter, sonar en de benodigde veiligheidsmiddelen.