Onderwaterdrone voor opsporing- en reddingsoperaties

Onderwaterdrone voor opsporing- en reddingsoperaties

  • 11-03-2021

Het oppervlaktereddingsteam van Safetyboat.nl is sinds kort uitgerust met een onderwaterdrone. Deze moderne onderwaterrobot, ook wel Remotely Operated Vehicle (ROV) genoemd, ondersteunt het team bij opsporing en/of reddingsacties vanaf het water. De onderwaterdrone kan op een snelle en veilige manier personen en objecten onder water lokaliseren en in beeld brengen.

Opsporing- en reddingsoperaties onder water worden veelal uitgevoerd met de inzet van duikers. De inzet van duikers vergt extra tijd en zijn in sommige situaties ook risicovol. Een onderwaterdrone kan in geval van nood binnen enkele seconden beginnen met zoeken. Bijvoorbeeld wanneer een auto te water is geraakt. Door het snel lokaliseren van slachtoffers kunnen reddingsduikers direct beginnen met de reddingsactie.

Naast het zoeken bij noodsituaties kan de drone ook ingezet worden voor minder spoedeisende zoekopdrachten. In combinatie met de sonarapparatuur op onze vaartuigen zijn gevonden objecten door middel van sonar nader te inspecteren met behulp van de onderwaterdrone. Met de grijparm op de onderwaterdrone kunnen objecten tot 12 KG omhoog worden gehaald. Het ondersteunen van overheidsdiensten zoals Brandweer, Politie, Rijkswaterstaat of andere vaarwegbeheerders behoort ook tot de mogelijkheden.

Videobeelden onderwaterdrone live mee te kijken

De onderwaterdrone kan in alle richtingen bewegen om objecten zo goed mogelijk in beeld te brengen. De 4K videobeelden van de onderwaterdrone kunnen live worden meegekeken op een iPad of een grote monitor. Daarbij zijn ook de watertemperatuur en de diepte live te volgen. De videobeelden worden opgeslagen om later terug te kunnen kijken.

De onderwaterdrone kan tot maximaal 200 meter vanaf de bedienaar worden ingezet. De drone kan maximaal op 100 meter diepte opereren. Op één accu is het mogelijk om tot 4 uur te varen. Doordat de accu snel te verwisselen is, kan een inzet eenvoudig met 4 uur worden verlengd.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor het inzetten of huren van een onderwaterdrone? Neem dan contact met ons op.

Onderwaterdrone