Robot kan volledig automatisch drenkelingen redden

Robot kan volledig automatisch drenkelingen redden

  • 05-05-2021

Nog ieder jaar verdrinken er meer dan honderd mensen op de Nederlandse wateren. In Duitsland ligt dat aantal nog veel hoger, daar verdronken in 2019 maar liefst 420 personen. Dit was voor onderzoekers van Fraunhofer-Institut für Optronik, Systemtechnik und Bildauswertung (IOSB) de reden om een robot te ontwikkelen die volledig automatisch drenkelingen kan redden. En dat is uniek. Het is de eerste robot die drenkelingen zelf kan detecteren en zelfs slachtoffers die buiten bewustzijn verkeren kan redden.

Drenkelingen detecteren met slimme camera’s

De reddingsrobot werkt samen met een aantal camera’s die drenkelingen kunnen detecteren. De camera’s kunnen bij zwembaden aan het dak bevestigd worden. Voor open water is het mogelijk om de camera’s langs de kant of aan een drone te bevestigen. De software herkent een drenkeling aan een aantal typische kenmerken. De robot komt vervolgens direct in actie. “Door het gebruik sonarsensoren kan de robot de positie van het slachtoffer heel nauwkeurig bepalen en hem oppikken” aldus één van de ontwikkelaars.

Testen op open water

Dat de robot goed werkt heeft het onderzoeksteam laten zien in een test op een meer in Duitsland. Bij deze test heeft de robot een 80 kilo wegende pop weten te redden vanaf een diepte van drie meter. De robot heeft het slachtoffer binnen een seconde naar de oppervlakte gebracht. Daarna wist de robot het slachtoffer naar de kant te brengen waar deze kon worden overgedragen. De volledige reddingsoperatie duurde nog geen twee minuten.

Het prototype van de reddingsrobot zal de komende tijd worden doorontwikkeld tot een model wat door iedereen ingezet kan worden.