Stremming Herengracht Amsterdam voor filmopnames

Stremming Herengracht Amsterdam voor filmopnames

  • 23-04-2018

Het stremmen van één van de drukste grachten in Amsterdam op een zonnige dag. Het lijkt een onmogelijke opgave. Toch slaagden wij er afgelopen zondag in om de Herengracht de hele dag te stremmen in verband met filmopnames.

Maarliefst acht boten en acht water-verkeersregelaars zijn ingezet om de stremming mogelijk te maken. Al vanaf grote afstand werden recreanten en rondvaartboten geïnformeerd over de te nemen route. Zowel door direct contact met onze verkeersregelaars als via de marifoon. Dit gaf de filmcrew de mogelijkheid om zonder oponthoud door te kunnen gaan met opnames.

Om de stremming soepel te laten verlopen zijn de Amsterdamse grachten door ons in twee ringen verdeeld. In de buitenste ring werd de schippers geadviseerd om een andere route te nemen. Dit om de drukte richting de Herengracht te beperken. In de binnenste ring werd de daadwerkelijke stremming gehandhaafd. In de middag konden wij grote rondvaartboten gereguleerd doorgang verlenen over de Herengracht, op de momenten dat er geen opnamen waren. Op deze manier werd de overlast tot een minimum beperkt.

Over de film
De film Lyrebird gaat over de Nederlandse meestervervalser Han van Meegeren. Na de oorlog liep hij tegen de lamp omdat er een onbekend werk van Vermeer opdook in de collectie van top-Nazi Hermann Göring. Onderzoek naar het schilderwerk leidde naar Van Meegeren en toonde aan dat het om een vervalsing ging. De film wordt op verschillende locaties in Nederland opgenomen.