Usafe bestuurbare reddingsboei voor het redden van drenkelingen

Usafe bestuurbare reddingsboei voor het redden van drenkelingen

  • 10-10-2020

Werk je op of rond het water dan zie je ze dagelijks hangen: de grote oranje reddingsboeien. Deze reddingsboeien hangen langs kades, op pontons en aan boord van schepen. Bedoeld om naar een persoon toe te werpen wanneer deze onverhoopt te water is geraakt. Het toewerpen van de reddingsboei aan een drenkeling is vaak niet gemakkelijk. Vanaf een varend schip is het zelfs vrijwel onmogelijk. De drenkeling zal al snel enkele tientallen meters van het schip verwijderd zijn. Het slachtoffer moet dan naar de boei toe zwemmen en zal al snel uitgeput raken.

Het Portugese Usafe heeft hiervoor een moderne oplossing gevonden. Zij brachten de reddingsboei terug naar de tekentafel en ontwikkelden een reddingsboei die op afstand bestuurbaar is. Deze kan met behulp van twee waterjets naar het slachtoffer varen en deze zelfs naar de kant brengen.

De Usafe is gericht op het zelfde soort slachtoffer als de standaard reddingsboei. Dit betekent dat het slachtoffer bij kennis is en in staat moet zijn om het drijfmiddel vast te pakken. De Usafe vaart met een snelheid van maximaal 15 kilometer per uur. Wanneer de reddingsboei met slachtoffer vaart is de snelheid maximaal 5 kilometer per uur. Deze snelheid is belangrijk omdat het slachtoffer zo minimale inspanningen hoeft te verrichten om de reddingsboei vast te kunnen blijven houden.

Usafe reddingsboei

Op afstand bestuurbaar en eenvoudig in gebruik

De Usafe komt met een afstandsbediening die met één hand bediend kan worden. Deze werkt instinctief en kan in geval van nood ook door een ongetraind persoon worden bestuurd. Het bereik is op open water zo ver als het zicht reikt. De Usafe kan zowel op het binnenwater als op zee worden ingezet. De aandrijving is krachtig genoeg om moeiteloos door de branding van de zee te kunnen varen. Het maakt niet uit hoe de Usafe in het water neerkomt de boei werkt op beide zijden.

De Usafe reddingsboei kan op één accu maximaal 30 minuten ingezet worden. Dit is voor een redding meer dan voldoende. De accu kan snel worden verwisseld wanneer er sprake is van een grote reddingsactie. De accu wordt opgeladen met een inductielader die met behulp van een magneet op zijn plek wordt gehouden. Zo is de reddingsboei altijd gebruiksklaar.

Usafe reddingsboei

Toepassing in de scheepvaart

Een manoverboordmanoeuvre met een varend schip is een reddingsactie die veel tijd in beslag neemt. De Usafe is in enkele seconden inzet gereed. Met behulp van de Usafe kan een drenkeling snel en effectief van een drijfmiddel worden voorzien. Zo wordt voorkomen dat het slachtoffer uitgeput raakt voordat de hulp aanwezig is. Dit vergroot de overlevingskans van de drenkeling, ook wanneer deze geen reddingsvest draagt.

Usafe toepassing door de brandweer

Voor oppervlaktereddingsteams en duikteams van de brandweer biedt de Usafe ook mogelijkheden. Een oppervlakteredder kan met behulp van de reddingsboei snel bij een drenkeling komen zonder uitgeput te raken. Tests in de praktijk hebben uitgewezen dat een oppervlakteredder drie keer zo snel bij het slachtoffer is met behulp van de Usafe. Het blijkt een zeer effectief en onmisbaar onderdeel van de uitrusting te zijn.


Toepassing voor de waterbouw

Veiligheid wordt voor opdrachtgevers zoals de overheid steeds belangrijker. Bij bouwplaatsen langs het water of bij werkzaamheden vanaf pontons en werkschepen zijn de standaard reddingsboeien verplicht aanwezig. Een Usafe kan bij dergelijke werkzaamheden een aanvulling zijn op de bestaande veiligheidsmiddelen. Zo toont u bij de opdrachtgever of tijdens aanbestedingstrajecten aan dat u innovatief bent op het gebied van veiligheid. Bijkomend voordeel is dat de Usafe volledig elektrisch is aangedreven. En stoot dus geen CO2 uit.

Bij bouwprojecten met een verhoogd risico op drenkelingen adviseren wij om naast de Usafe ook een reddingsboot in te zetten. Ook voor uitgebreid veiligheidsadvies op basis van uw situatie kunt u bij ons terecht.

Usafe reddingsboei huren

Wilt u de Usafe reddingsboei zelf proberen of meer informatie over de inzet in uw situatie? Neem contact met ons op voor meer informatie of een vrijblijvende demo. Telefoon: 078 78 78 234 Email: [email protected]

Bestuurbare en zelfvarende reddingsboei