Warmtebeeldcamera geeft Safetyboat zicht in het donker

Warmtebeeldcamera geeft Safetyboat zicht in het donker

  • 14-04-2018

Hoe vind je een slachtoffer in het donker met behulp van een warmtebeeldcamera? Die vraag stond afgelopen vrijdagavond centraal tijdens een oefening van Safetyboat. Omdat wij regelmatig met de reddingsboot aanwezig zijn bij evenementen die ‘s avonds en/of ‘s nachts plaatsvinden, is onlangs een warmtebeeldcamera aangeschaft.

De camera kan als hulpmiddel worden ingezet wanneer dat nodig is. “Op het water heb je te maken met reflectie van licht en warmtebronnen. Dit maakt het zoeken naar een slachtoffer op het water extra lastig. Door regelmatig te oefenen leren we hier goed mee om te gaan.” aldus brandweerdocent Roland de Groot die de oefening begeleidde.

Tijdens de oefening werd gezocht naar een kunstmatige warmtebron die het slachtoffer voorstelde. Door de sterke stroming verplaatste dit object zich snel, wat de oefening extra uitdagend maakte. De warmtebeeldcamera bleek een goede aanvulling te zijn voor het zoeken naar personen. De camera zal dan ook tot de standaarduitrusting gaan behoren bij inzetten in het donker.

Wilt u meer weten over de inzet van een warmtebeeldcamera vanaf het water of over de inzet van één van onze reddingsboten. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.