Noodsituaties op het water: stel een persoonlijke grab bag samen!

Noodsituaties op het water: stel een persoonlijke grab bag samen!

 • 05-05-2018

Wat neem je mee aan boord voor het geval er iets fout gaat? Misschien heb je er nog nooit bij stilgestaan. Maar op het moment dat het fout gaat, ben je blij dat je een aantal essentiële spullen bij je hebt.

Een grab bag of ook wel panic bag genoemd, is een waterdichte tas met materialen die van levensbelang kunnen zijn in een noodsituatie. Deze tas neem je mee wanneer je de boot onverwachts moet verlaten. Bijvoorbeeld bij brand of een aanvaring. Ook zitten er materialen in die je ook in minder grote noodsituaties kunt gebruiken. Zoals paracetamol bij hoofdpijn of een powerbank bij een lege smartphone.

De inhoud van een grab bag hangt af van de te bevaren wateren. Voor het varen op kleine binnenwateren heb je hele andere materialen nodig dan bijvoorbeeld bij het zeilen op zee. Het is daarom raadzaam om van te voren na te denken over de inhoud van je eigen grab bag.

Als je met veel personen vaart dan is het verstandig om naast je persoonlijke grab bag, ook een grote waterdichte tas mee te nemen. Hierin kan je grotere hoeveelheden of grotere materialen meenemen. Zoals flesjes water, touw, flares, reddingsdekens, nood peddels, EHBO materiaal, gereedschap en zaklantaarns.

Welke tas is geschikt als grab bag?

Eigenlijk iedere tas die waterdicht is en blijft drijven. Er zijn diverse watersportwinkels en zeilwinkels die waterdichte tassen aanbieden. Let daarbij op de inhoud van de tas. Voor een persoonlijke grab bag is een inhoud van 5 tot 10 liter voldoende. Voor een grote grab bag voldoet 30 tot 60 liter.

Inhoud persoonlijke grab bag

We laten graag zien welke spullen onderdeel uitmaken van onze persoonlijke grab/panic bag. Hierbij valt op te merken dat wij voornamelijk varen met snelle motorboten op grotere binnenwateren. Naast de persoonlijke grab bag hebben wij ook aanzienlijke hoeveelheden water en EHBO materialen aan boord.

grabbag

 1. Persoonlijke spullen
  Zoals je sleutels, portemonnee, vaarbewijs, registratiebewijs enz. Als je de boot onverhoopt moet verlaten dan hoef je niet meer te zoeken naar alle belangrijke papieren.
 2. Zakmes
  Op het water kan je een zakmes in talloze situaties gebruiken. Al is het maar om die onhandige schipper in een sluis te hulp te schieten.
 3. Multitool
  Kan ook als vervanger voor het zakmes dienen. De multitool biedt echter nog een aantal extra middelen om in geval van nood te kunnen gebruiken.
 4. Zaklamp
  Mocht je in een lastige situatie terecht komen en het ook nog eens donker begint te worden, dan is het handig om een zaklamp bij de hand te hebben. Het is aan te raden om te kiezen voor een waterdichte zaklamp. Ook is het handig om een setje extra batterijen in de grab bag te stoppen.  
 5. Reddingsdeken
  Een reddingsdeken (goud/zilver) is een zeer effectief middel om onderkoelde personen weer warm te krijgen. De folie zorgt voor een goede isolerende werking. Let er op dat de gouden kant naar buiten wijst als het om een onderkoeld persoon gaat.
 6. EHBO materialen
  Een Israëlisch traumazwachtel is een verbandmiddel die in veel situaties gebruikt kan worden. Het voordeel is dat je hiermee jezelf kunt verbinden en dat het compact is. Naast het traumazwachtel hebben wij een kleine EHBO-kit in de persoonlijke grab bag. Met onder andere pleisters, latex handschoenen, desinfectievloeistof en kleine verbandmiddelen. Let op: het is noodzakelijk om opgeleid te zijn om een Israëlisch traumazwachtel te kunnen gebruiken.
 7. Pijnstillers / medicatie
  Het is erg handig om pijnstillers bij de hand te hebben op het water. Indien je ook andere medicatie gebruikt is het aan te bevelen om deze in de grab bag te stoppen. Mocht je de medicatie dan eens vergeten, heb je altijd een back-up achter de hand. Indien er mensen aan boord zijn die wel eens zeeziek kunnen worden, is het raadzaam om ook daarvoor medicatie mee te nemen.
 8. Solar powerbank
  Wat heb je aan een telefoon met een lege accu? Inderdaad, helemaal niets. De kans is groot dat je in een noodsituatie moet bellen en de GPS van je smartphone aan zet. Dit zorgt er voor dat je accu extra snel leeg loopt. In geval van nood is het daarom handig om een powerbank (met of zonder ingebouwd zonnepaneel) bij je te hebben. Zo weet je zeker dat je in geval van nood hulp in kunt roepen.
 9. Zonnebrandcrème
  Op het water verbrand je ontzettend snel. En op een snelle motorboot merk je door de wind ook weinig van de hitte. Niets is dan ook zo erg als op een zonnige dag je zonnebrandcrème vergeten. Voor dergelijke gevallen hebben wij een nood flesje in onze grab bag gestopt.
 10. Paracord
  Paracord is ontzettend stevig Nylon touw wat oorspronkelijk wordt gebruikt door parachutisten. Het is voor veel verschillende doeleinden te gebruiken. Helemaal in geval van nood. Daarom hebben wij twee keer 10 meter paracord in de grab bag opgenomen.
 11. Dodemanskoord
  De meeste motoren van snelle motorboten zijn niet te starten zonder dodemanskoord. Ook heeft ieder merk een eigen type ‘stekker’. Om ook andere boten in geval van nood te kunnen helpen, hebben wij een setje met de dodemanskoorden van alle bekende merken in de grab bag opgenomen. Deze setjes zijn verkrijgbaar bij verschillende watersportwinkels.
 12. Mobiele marifoon
  Uiteraard essentieel op het water om in geval van nood contact te zoeken met de schepen om je heen en met de kustwacht. Zorg ervoor dat de ATIS juist geprogrammeerd is en dat je in het bezit bent van een marifoon certificaat.
 13. Eten en drinken
  Een aantal pakjes Sultana en een aantal flesjes water kunnen goed van pas komen. Helemaal als je in een situatie komt waarbij je voorlopig nog niet op het vasteland bent. Water is een eerste levensbehoefte. Helemaal als de temperatuur oploopt. Bespaar dus niet op het aantal flesjes water die je aan boord mee neemt en stop er ook een aantal in de grab bag.
 14. Kleingeld
  Om een brugwachter te betalen of een ijsje te halen. Altijd handig om een back-up te hebben voor het geval je vergeten bent om geld mee te nemen.

Aanvullende grab bag items

Wanneer de tochten langer worden en/of er op zee of open water wordt gevaren, is het raadzaam om over de volgende veiligheidsartikelen na te denken.

 • Flares
  Om bij een noodsituatie in het donker de scheepvaart om je heen te waarschuwen is het raadzaam om een aantal flares aan boord te hebben. Tegenwoordig zijn er handige led flares op de markt om je locatie kenbaar te maken in het donker. Deze kun je als aanvulling toevoegen aan de grab bag.
 • Noodbaken
  Er zijn verschillende noodbakens op de markt waarmee je de locatie van jezelf of je boot uit kunt zenden naar reddingsdiensten. Zorg ervoor dat je de registratie goed regelt.
 • Mobiele GPS
  De Nederlandse Kustwacht en andere reddingsdiensten zullen in alle gevallen vragen om je GPS positie. Indien je marifoon deze niet aangeeft kan je kiezen voor een losse mobiele GPS om de coördinaten door te kunnen geven. Zorg er ook voor dat je weet hoe je de coördinaten moet lezen en doorgeven.
 • Droogpak / zeilpak
  Wanneer je schip zinkt of je onverhoopt overboord moet springen is de overlevingskans aanzienlijk groter wanneer je een droogpak draagt. Zo’n pak houdt je lichaam droog en warm. In combinatie met een reddingsvest kan je het een stuk langer volhouden in het koude water.
 • Droge kleding
  Wanneer je zonder droogpak overboord bent geraakt, of op een andere wijze een nat pak hebt opgelopen, is de kans aanwezig dat je onderkoeld raakt. Het is wel zo fijn om in zo’n geval een setje droge kleding bij je te hebben. Een grote grab bag is ruim genoeg om een reserve setje in op te bergen. Verpak de kleding apart zodat het goed bij elkaar, droog en schoon blijft.
 • Noodpeddels
  Er zijn handige inschuifbare noodpeddels op de markt, waarmee je in geval van nood mee uit de voeten kunt. Het hangt natuurlijk van de grootte van de boot af of noodpeddels bruikbaar zijn.

Het is belangrijk dat de grab bag letterlijk “voor het grijpen” ligt. Alleen dan kan je hem gebruiken waar die voor bedoeld is. Ook is het verstandig om alle opvarenden te laten weten waar de grote grab bag te vinden is en wat er in zit. Zo weet iedereen aan boord wat te doen in geval van nood.

Heb je zelf nog een goede toevoeging aan deze lijst? Laat het ons weten via het contactformulier of sociale media. De beste inzenders winnen een (lege) Safetyboat grab bag van 5 liter.