Betere beveiliging jachthavens blijkt bittere noodzaak

Betere beveiliging jachthavens blijkt bittere noodzaak

  • 05-06-2017

Nu de zomer in Nederland een feit is zien we ook een toename van het aantal diefstallen uit jachthavens. Bij veel van deze diefstallen wordt gebruik gemaakt van dezelfde methode. Met behulp van een bootje worden boten uit de jachthaven gesleept naar een rustige plek op het water. Daar wordt alle tijd genomen om de buitenboordmotor te demonteren. Vaak inclusief gashendel en stuurinrichting. De boot wordt geplunderd achter gelaten op het open water.

In het begin van dit jaar waren met name jachthavens in Zeeland doelwit van inbraak en diefstallen. Vorige week werden bij een jachthaven in Giesbeek enkele buitenboordmotoren gestolen. De schade loopt in de tienduizenden euro's. Ook het gevoel van veiligheid bij booteigenaren heeft daar een grote deuk opgelopen.

Maar hoe voorkom je nu deze vorm van diefstal uit jachthavens?

Het optimaal inrichten van de beveiliging is per jachthaven verschillend. Daarom is het raadzaam om samen met een specialist te inventariseren waar de zwakke plekken in de beveiliging zitten, en hoe dit ingevuld kan worden. We geven hieronder enkele tips voor het voorkomen van diefstal. Zowel voor eigenaren van een boot als voor jachthavens. De tips zijn met name gericht op de handelswijze zoals momenteel het meeste voorkomt.

Tips voor booteigenaren

Met name boten met buitenboordmotor zijn de laatste tijd doelwit. Probeer het de dieven zo lastig mogelijk te maken. Leg de boot niet alleen vast met touwen maar gebruik ook een ketting met een stevig slot. Laat zowel in de boot als in de buitenboordmotor een gps tracker installeren. Veel gestolen motoren zijn dankzij een gps tracker terug gevonden. Zorg er ook voor dat de motor vast is gezet met een slot op één van de bevestigingsbouten, een zogenaamd buitenboordmotorslot. Hiermee wordt het demonteren van de buitenboordmotor erg lastig gemaakt.

Een volledige lijst met tips voor booteigenaren is hier te vinden: 8 tips om je boot te beveiligen tegen diefstal

Tips voor jachthavens

  • Zorg voor verlichting met bewegingsdetectie. Ook aan de waterkant. Dit schrikt indringers af en het valt sneller op als iemand de haven binnen komt.
  • Plaats ook aan de waterkant camera's die een melding geven bij beweging in de nacht.
  • Wees proactief in het informeren van ligplaatshouders over wat zij kunnen doen om hun boot te beveiligen.
  • Zorg dat ligplaatshouders weten hoe ze de havenmeester kunnen bereiken bij een verdachte situatie.
  • Installeer alarmen op steigers of bij de ingang van de haven om in de avond en nacht verdachte bewegingen vroegtijdig op te merken.
  • Laat een quickscan uitvoeren door Safetyboat. Hierbij kijken we naar de beveiliging, arboveiligheid en brandveiligheid. Zo krijgt u een volledig beeld van de veiligheid in uw jachthaven, en maken we inzichtelijk waar aanvullende maatregelen noodzakelijk zijn.

Video van Omroep Gelderland over de diefstallen uit de jachthaven van Giesbeek:

Foto boven artikel: Nationale Beeldbank.